Posted: Posted Date – 11:00 PM, Sun – 17 Apr 22

**Hyderabad:** This article follows the last article on the preparation for the recruitment competitions of Deputy Inspector of Police. Here are some practice questions and answers by topic, along with explanations.

**1.** The average temperature of a city in the first 4 days of a month was 58 degrees. The average for the second, third, fourth and fifth days was 60 degrees. The temperature of the first and fifth days was in the ratio 7:8, so what is the temperature on the fifth day?

a) 64 degrees b) 62 degrees c) 66 degrees d) 155 degrees**Answer: one**

**Explanation:**

Total temperature of the first four (1,2,3,4) days = 58×4 = 232

2,3,4,5 days total temperature = 60×4 = 240

5th day – 1st day = 240-232 = 8

First and fifth day ratio = 7:8

Difference = 8x – 7x = 8

X = 8

Temperature on the 5th day = 8×8 = 64

**2.** The average of 14 quantities is 22 and the average of the other 36 quantities is 25. What is the average of all 50 quantities?

a) 21.46 b) 22.56 c) 23..48 d) 24.16**Answer: d**

**Explanation:**

Sum of 14 quantities = 14×22 = 308

Sum of 36 quantities = 36×25 = 900

Sum of 50 quantities = 308 900 = 1208

Average = 1208/50 = 24.16

**3.** The average age of A, B and C is 25 years old. A fourth D man joins the average will become 27 years old. If E, whose age is 2 years younger than D, then joins to replace A, the average age of B, C, D and E becomes 29 years. How old is A?

a) 10 years old b) 12 years old c) 16 years old d) 23 years old**Answer: d**

**Explanation:**

Total age of ABC = 25×3 = 75

Total age of ABCD = 27×4=108

Age of D = 108-75 = 33

Age of E=33-2=31

Total BCDE age = 29×4 = 116

BC age=116-(33 31) = 116-64 = 52

Age of A = 75-52 = 23 years old

**4.** The average weight of 9 mangoes increases by 20 g if one of them weighing 120 g is replaced by another. The weight of the new mango is:

a) 180gb) 200gc) 260gd) 300g

**Answer: d**

**Explanation:**

Total weight increased (9 × 20) g = 180 g.

Weight of new mango = (120 180) g = 300 g

**5.** A family consists of two grandparents, two parents and three grandchildren. The average age of the grandparents is 67 years old, that of the parents is 35 years old and that of the grandchildren is 6 years old. What is the average age of the family?

(a) 28 4/7 years (b) 31 5/7 years (c) 32 1/7 years

(d) None of the above**Answer: b**

**Explanation:**

Average required= (67×2 35×2 6×3) / (2 2 3)

= (134 70 18) / (7)

= 222/7

= 31 5/7 years

**6.** A certain factory employed 800 men and 400 women and the average wage was 30.50 rupees per day. If women earned Rs 4 less than a man, then what are their daily wages as men and women?

a) 31.7, 27.7 b) 31.53, 27.53 c) 31, 27 d) 33, 29**Answer: b**

**Explanation:**

Let a man’s daily wage = x

So daily salary of a woman = Rs (x-4)

Now

800x 400 (x-4) = 30.20x (800 400)

1200x – 1600 = 36240

1200x = 37840

x = Rs 31.53

Women’s daily wage = (31.53 – 4) = Rs 27.53

**7.** If a, b, c, d, e are five consecutive odd numbers, their average is:

a) 5(ad) b) 5(abcde) c) abcde d) a 4

Answer: d

**Explanation:**

Clearly, b = a 2, c = a 4, d = a 6, and e = a 8.

Average = (yy 2 to 4 to 6 to 8)/5

= (5a 20)/5 = (a 4)

**8.** Madhu has twice as much money as Suresh and Suresh has 50% more money than Pavan. If the average money with them is Rs 110, then Madhu has

a) Rs 55 b) Rs 60 c) Rs 90 d) Rs 180**Answer: d**

**Explanation:**

Let Pavan a Rs x

So Suresh has 150% of Rs x = 3/2 x = Rs

Madhu has 3x

⇒ x 3/2 x 3x = 110 × 3 =330 ⇒ x= 60

Madhu at Rs 180

**9.** The average salary of all 100 workers in a workshop is Rs 24,000. The average salary of technicians is Rs 40,000 and the average salary of others is Rs 20,000. technicians in the workshop?

a) 10 b) 15 c) 18 d) 20**Answer: d****Explanation:**

Let number of technicians = x

Number of other workers = 100 – x

Total salary = 100 × 24,000 = x × 40,000 (100 – x) 20,000

40,000x – 20,000x = 400,000

20,000x= 400,000

x = 20

Number of technicians = 20

**ten.** The average of five numbers is 27. If a number is excluded, the average becomes 25. What is the excluded number?

a) 40 b) 37 c) 35 d) 30**Answer: c**

**Explanation:**

Sum of 5 numbers = 5×27 = 135

Sum of 4 numbers after excluding one number = 4×25 = 100

Number excluded = 35

You can now get handpicked stories from **Telangana today** on* Telegram *every day. Click on the link to subscribe.

Click to follow Telangana today Facebook page and Twitter .